Úvod Mapa stránok Kontakt
Pálenie záhy

Pálenie záhy (tiež pyróza) alebo žalúdočná nevoľnosť je nepríjemný pocit, ktorý vzniká obyčajne následkom prekyslenia žalúdka alebo nedostatočne fungujúceho zvierača medzi pažerákom a žalúdkom. Práve pri uvoľnenom zvierači (čo je prirodzene možné len pri akte prehĺtania alebo grgania) sa dostáva kyslý obsah žalúdka (agresívne pôsobí predovšetkým kyselina chlorovodíková a enzým pepsín) do pažeráka, hovoríme o tzv. gastroezofageálnom refluxe (GER). Vzniknutý bolestivý a pálivý vnem sa približne  lokalizuje za dolnou tretinou konca hrudnej kosti, avšak môže vyžarovať i do oblasti krku alebo dolnej  čeľuste. Opakované dráždenie pažerákovej sliznice žalúdočným obsahom môže potom viesť až k refluxnej chorobe pažeráka (známou tiež pod skratkou  GERD).

Okrem klasického prejavu pálenia záhy však môže prebiehať spomínaný reflux takmer nepozorovane a tak sa môže správne určenie diagnózy výrazne oddialiť. Varovným príznakom by však mohlo byť napr. zvýšené kazenie zubov alebo vyššia citlivosť kŕčkov, čo vyplýva z prítomnosti nižšej hodnoty pH, ako následok daného refluxu. U niektorých pacientov dochádza dokonca k refluxu do oblasti dýchacích ciest, čo môže vyvolávať pocit cudzie telesa v krku, chronický chrapot alebo problémy pri prehĺtaní.

Aj keď sa pálenie záhy mnohým z nás môže zdať ako nanajvýš banálne a v populácii veľmi rozšírené, zaiste sa oplatí k takémuto príznaku pristupovať veľmi zodpovedne. Dlhodobo neliečené problémy môžu totiž viesť k závažným zdravotným problémom, ako je napr. patologické zúženie pažeráka (tzv. striktúra) alebo dokonca karcinóm pažeráka.

Pocit pálenia záhy však býva najčastejším príznakom, a ako  vieme, väčšinou býva vyvolaný niektorými potravinami alebo nápojmi, ako je alkohol, káva, čaj, kola alebo iné nápoje, ktoré obsahujú kofeín, čokoláda, citrusové plody, paradajky, korenené jedlá, pepermint, niektoré sušené potraviny, sladké pečivo a pod.

V prevencii sa preto okrem vynechania týchto potravín odporúča ľahnúť si do vyvýšenej polohy – 2 a viac vankúšov pod hlavu, avšak i napriek tomu sa spomínané problémy môžu objaviť. Preto je namieste pristúpiť k špecifickým  spôsobom liečby. Z voľne dostupných prípravkov môžeme použiť tzv. antacidá,  čo sú látky, ktoré neutralizujú kyslé žalúdočné pH, H2 blokátory (ranitidín alebo famoditín) alebo najnovšie i  tzv. algináty. V skutočnosti ide o látky rastlinného pôvodu, ktorých mechanizmus účinku sa úplne odlišuje od všetkých doteraz pužívaných látok. Proces ich polymerácie v kyslom prostredí žalúdka vedie k vytvoreniu gélovej bariéry na povrchu žalúdočného jazierka. V prípade následne prebiehajúceho refluxu sa tak do pažeráka dostáva nie obsah žalúdka, ale práve pH neutrálny gél tvorený alginátom.

V našej republike je s obsahom alginátu k dispozícii napr. prípravok Gastrotuss, ktorý môžu užívať všetci dospelí (vrátane tehotných a dojčiacich žien alebo fenylketonurikov) a deti.